گتاسیسات الکتریکی یکی از مهم ترین بخشهای یک ساختمان به شمار میرود. در یک ساختمان علاوه بر انواع مصالح ساختمانی، از وسایل الکتریکی نیز استفاده میشود که پریزهای برق یکی از این وسایل الکتریکی به شما میرود. کاربرد انواع پریز برق، اتصال جریان برق به وسایل و تجهیزات است که برای کار کردن نیاز به برق دارند و به عبارت دیگر برق را انتقال میدهند. در خانه، محل کار و مکانهای عمومی دیگر مینوانید انواع پریز برق را مشاهده کنید. در ادامه به بررسی انواع پریز برق خواهیم پرداخت.
معرفی انواع پریز برق
پریزها انواع گوناگونی دارند که براساس نوع دو شاخه یا سه شاخهای که به آن متصل میشود، طراحی و ساخته شدهاند. با توجه به تفاوت در نوع پریزهای برق، نحوهی استفاده از آنها نیز متفاوت خواهد بود. در زمان انتخاب انواع پریز برق، عوامل گوناگونی دخیل هستند. حتی طراحان دکوراسیون نیز میتوانند در نوع پریز برق نظر دهند. طراحان داخلی به کدل و رنگ پریزهای برق اهمیت میدهند و آنها را یکی از اجزای مهم در کار خود میدانند. اما یکی از نکاتی که شما باید در زمان خرید انواع پریز برق به آن دقت کنید، ایمنی آنها است، زیرا این تجهیزات به طور مستقیم با جریان برق ارتباط دارند. اما بهتر است انواع پریزهای برق را بشناسید.
انواع پریز برق براساس نحوه نصب
پریز برق توکار
همانطور که از نام این پریزها مشخص است، به جای این که درون دیوار نصب شوند روی آن و خارج از دیوار نصب میشوند. از نمونه مزایایی که پریزهای روکار دارند میتوان به مقاومت بالایی آنها در برابر کشیده شدن نام برد که با این کار از دیوار خارج نخواهند شد. علاوه بر اینکه پریزهای روکار از ظاهر فانتزی و زیبایی برخوردارند، از این نوع پریزها در ساختمانهایی با مصارف صنعتی و محیطهای باز استفاده میکنند.
پریز برق روکار
این نوع پریز از انواع پریز برق، همان نمونههایی است که در خانههای خود مشاهده میکنید. درواقع بخش عمدهی این پریزها درون دیوار قرار میگیرد. پریزهای توکار دارای انواع مدلها و طرحهای گوناگونی است که دست شما را برای انتخاب باز گذاشته است و شما براساس نوع ساختمان و دکوراسیون داخلی خود، باید نوع مناسبی از پریزهای توکار را انتخاب کنید.
حال که با این دو نوع از انواع پریز برق آشنا شدید، وقت آن است که سایر انواع پریز برق را بشناسید که هرکدام از آنها هم در نوع روکار و هم توکار ساخته میشوند.
انواع پریز برق براساس نوع کارکرد
شما براساس نوع کارکردی که برای انواع پریز برق در نظر دارید باید یکی از انوع پریزهای برق را انتخاب کنید.
پریز برق ساده
این نوع پریزها همان نوعی هستند که روی دیوار هر مکانی میتوانید نمونهی آن را ببینید. این پریزها هیچ نوع قابلیت اضافی ندارند و برای مصارف ساده و ابتدایی طراحی وساخته شدهاند.
پریز برق ارت دار
این پریزها با نام پریز برق محافظ دار نیز شناخته میشوند که با ایجاد یک مسیر برای انتقال جریان به زمین، از کاربر در برابر شوکهای الکتریکی محافظت میکنند. ایمنی این نوع از انواع پریز برق سبب شده تا افراد زیادی آنها را برای ساختمان خود انتخاب کنند.
پریز بارانی
نام این پریزها، کاربرد آنها را آشکار میسازد. از پریزهای بارانی در مکانهایی که امکان وجود نم و رطوبت در آن وجود دارد، استفاده میشوند. این نوع پریزهای برق به پریزهای ip نیز معروف هستند که عدد ip آنها نشان دهندهی میزان تحمل آنها در برابر رطوبت است.
انواع پریز برق براساس کاربرد
پریز تلفن
پریزهای تلفن در گذشته به صورت دو شاخه و یا سه شاخه بودهاند اما امروزه با روی کار آمدن مدلهای جدیدتری از تلفنها، نسل جدیدی از انواع پریز برق به بازار عرضه شد تا بتواند پاسخگوی نیاز این مدلهای جدید باشد. این پریزها به صورت سوکتی میباشند.
پریز آنتن
نام دیگر پریزهای آنتن، پریز فیش آنتن است که درواقع فیش مربوط به آنتن به آن متصل میشود. این پریزها برای برقراری ارتباط بین آنتن و ماهواره با دستگاههای گیرنده طراحی شدهاند.
پریز برق UPS
این نوع از انواع پریز برق، دارای منبع ذخیرهی برق هستند و دستگاهها و تجهیزاتی که به آن متصل میکنند به این منبع برق متصل میشوند. به طور کلی از این نوع پریزهای برق در ساختمانهایی که برق اضطراری توسط سیستم UPS تامین میشود، باید پریزهای مخصوص UPS برای اتصال این دستگاه به برق اصلی ساختمان وجود داشته باشد.
پریز برق چند کاره
پریزهای برقی که در گذشته وجود داشتند تنها یک ورودی برای دو شاخه برق داشتند. اما امروزه با طراحی پریزهای چند کاره، امکان اعمال چند ورودی به طور همزمان وجود دارد و با نصب پریز برق چند کاره میتوانید از آنها برای اتصال جریان برق، اتصال تلفن و اینترنت استفاده میکنند.
پریز شبکه
یکی دیگر از انواع پریز برق، پریزهای شبکه هستند که معمولا از آنها در ادارات استفاده میکنند. وظیفهی این نوع پریزها، اتصال کابل شبکه با تجهیزاتی مانند مودمها، کامپیوتر، لپ تاپ و … را بر عهده دارند. پریزهای شبکه در دو نوع UTP و SFTP تولید و در بازار موجود هستند.
ویژگیهای انواع پریز برق مرغوب
انواع پریز برق از دو قسمت درونی که شامل سیم پیچی و اتصالات درونی آن است و همچنین قسمت بیرونی که قاب کلید و پریز است که روی دیوار نصب میشود، تشکیل شدهاند. در زمان انتخاب این تجهیزات باید فاکتورهای گوناگونی را در نظر داشته باشید که مهم ترین آنها کیفیت بالا و مرغوب بودن نوع پریز انتخابی شما است. پس بهتر است که ویژگیهای یک پریز برق خوب را بشناسید.
جنس بدنه مرغوب
جنس بدنهی اغلب پریزهای برق از پلاستیک است. اما اینکه کیفیت بدنهی آن و مواد مورد استفاده در آن از چه نوعی است، میتواند کیفیت محصول نهایی را مشخص کند. در پریزهایی که مواد بدنهی مرغوبی ندارند، پس از مدتی رنگ بدنه تغییر میکند که این امر بسیار ناخوشایند است و میتواند به دکوراسیون شما جلوهی بدی دهد.
دوام و استحکام بالا
یک پریز خوب پریز است که با گذشت زمان تغییر رنگ ندهد و با کوچکترین فشار شکسته یا خراب نشود. شما با خرید پریزها با کیفیت از برندهای معتبر میتوانید این ویژگی را در محصول خود تضمین کنید.
امنیت مناسب
در خرید پریز برق نیز همانند هر وسیلهی الکتریکی دیگر که با برق سر و کار دارد، امنیت حرف اول را میزند. اماچگونه میتوان از این مورد اطمینان یافت؟ این موضوع تنها با استناد به برندهای معتبری که این محصول را با کیفیت بالا تولید میکنند امکان پذیر است.
زیبایی و ظرافت
ظرافت در قاب این محصول به این معنا است که کلید و پریز دارای گوشههای صاف و یکدستی باشد و اضافاتی در گوشههای آن دیده نشود. در پریزهای نامرغوب این ایراد قابل مشاهده است.
کلام پایانی
انتخاب یک پریز برق خوب تا شما بتوانید از این محصول نهایت بهره وری را داشته باشید. انواع پریز برق در بازار موجود هستند تا سما با توجه به سلیقه ونوع نیاز خود، هرکدام از آنها را انتخاب و خریداری کنید. پس در زمان خرید حتما فاکتورهای یک پریز برق مرغوب را که در این مقاله به آن اشاره کردیم مدنظر داشته باشید.