کناف سقف یکی از جایگزینهای نوین گچکاری است و در اجرای سقف کاذب کاربرد دارد. صفحات کناف در طرحهای مختلف از پیش آماده هستند و به دلیل وزن سبک، سهولت نصب و سرعت اجرای بالا و همچنین اینکه باعث افزایش وزن سازه نمیشوند، طرفداران بسیاری دارند. در ادامه به معرفی کناف سقف، مزیتها و انواع آن میپردازیم.
کناف سقف چیست؟
احتمالا همگی با اینکه کناف چیست آشنا هستید. کناف معمولا برای سقف و دیوار کاربرد دارد. که کناف سقف یکی از محبوبترین روشهای طراحی سقف است. سقف کناف نوعی سقف کاذب است. کناف سقف را میتوان به دو روش ثابت و متحرک اجرا کرد و برای اتصال آنها نیز از اتصالات گچی یا غیر گچی استفاده میشود.
راحت بودن کناف کاری سقف و سرعت اجرای آن باعث شده است که کناف سقف به یکی از محبوبترین انواع سقفهای کاذب تبدیل شود. با استفاده از تایل کناف میتوان سقفهایی با اشکال هندسی متنوع ایجاد کرد و با استفاده از نورپردازی در داخل کناف سقف جلوهای زیبا به طراحی ساختمان داد.
کناف کاری سقف
کناف کاری را میتوان یا به صورت ثابت (یکپارچه) انجام داد و یا به صورت متحرک. که در کناف کاری سقف متحرک، امکان جابهجایی و باز کردن کنافها وجود دارد. بیشترین جایی که کناف سقف کاربرد دارد، در اجرای کناف سقف پذیرایی است.
کناف کاری سقف ثابت
در کناف کاری سقف ثابت یا یکپارچه از زیرسازی سبک از جنس گالوانیزه یا مقاطع ناودانی استفاده میشود. پنلهای گچی یک لایه یا دو لایهی کناف بر روی این زیرسازی نصب میشود. پس از نصب صفحات کناف، درزهای میان آنها با بتونه پر میشود و سقفی یکپارچه به دست میآید.
کناف ثابت را میتوان یا به صورت ساده اجرا کرد یا به صورت طرحدار. سقف کاذب طرح دار را به اشکال گوناگونی میتوان اجرا کرد که برخی از انواع آن عبارتند از: سقف کنافی گنبدی شکل، سقف کناف تونلی، سقف کنافی با حاسیهی ساده، سقف کناف با نور مخفی در حاشیه، سقف کناف کمانی، سقف کناف منحنی و … .
کناف کاری سقف متحرک
کناف متحرک با تایلهای سقفی و سازههایی T شکل ساخته میشوند. این شبکههای T شکل با آویزهایی قابل تنظیم به سقف وصل میشوند و که بعد صفحات کناف در داخل این شبکهها قرار میگیرند. برای اجرای سقف کاذب متحرک میتوان از تایلهایی از جنس پی وی سی، آکوستیک، فلز، گچی و طلقی استفاده کرد.
انواع کناف سقف
کناف سقف انواع مختلفی دارد که هر کدام از انواع کناف سقف ویژگیای خاص و کاربردی متفاوت را دارد. از انواع کناف سقف میتوان به کناف ساده (RG)، کناف مقاوم در برابر رطوبت (MR)، کناف مقاوم در برابر آتش (FR) و کناف مقاوم در برابر آتش و رطوبت (FM) اشاره کرد.
کناف ساده (RG)
سطح و لبهی بلندتر صفحات کناف ساده با مقوای محکمی پوشیده شده است. از کناف ساده در سقف کاذب میتوانه استفاده کرد.
کناف مقاوم در برابر رطوبت (MR)
گچ صفحات کناف مقاوم در برابر رطوبت، با مواد مقاوم در برابر رطوبت پوشیده شده است. این نوع کناف را میتوان از روی مقوای سبز رنگی که در پشت و روی آنها چسبیده است تشخیص داد. از کناف مقاوم در برابر رطوبت میتوان برای اجرای سقف قسمتهای مرطوب ساختمان مثل حمام و دستشویی و آشپزخانه استفاده کرد.
کناف مقاوم در برابر آتش (FR)
گچ به کار رفته در کناف مقاوم در برابر آتش حاوی الیاف فایبرگلاس است. از کناف مقاوم در برابر آتش میتوان در مکانهایی که امکان آتشسوزی وجود دارد استفاده کرد.
کناف مقاوم در برابر آتش و رطوبت (FM)
این نوع کناف در گچ خود هم الیاف فایبر گلاس دارد و هم با مواد مقاوم در برابر رطوبت پوشیده شده است. از این کنافها در جاهایی که هم مرطوب هستند و هم امکان آتش سوزی در آنها وجود دارد استفاده میشود.
مزایای کناف سقف
استفاده از کناف سقف در مقایسه با سایر روشهای اجرای سقف کاذب مزایا بسیار زیادی دارد. اگر بخواهیم به برخی از این مزایا اشاره کنیم میتوان گفت که:
- صفحات کناف وزن بسیار کمی دارند و به همین دلیل در صورت اجرای سقف کاذب کناف بار زیادی به ساختمان تحمیل نمیشود.
- کناف این امکان را دارد که میتوان آن را به راحتی برداشت و در صورت نیاز تعمیر کرد.
- زمان اجرای سقف کناف نسبت به سایر روشها کم است.
- با استفاده از صفحات کناف میتوان سقفهای کاذب طرح دار و متنوعی ایجاد کرد و حتی میتوان در آن از نورپردازیهای زیبایی استفاده کرد.
- کنافها دارای انواع مختلفی مثل کناف مقاوم در برابر رطوبت هستند که میتوان از آنها در مکانهای گوناگون استفاده کرد.
- صفحات کناف انعطاف بالایی دارند و در برابر عواملی همچون زلزله مقاوم هستند.
- قیمت کناف سقف در برابر مزایایی که به همراه دار بسیار با صرفه است.
معایب سقف کناف چیست
سقف کناف در مقابل مزایای بسیار زیاد که دارد، دارای معایب اندکی نیز میباشد. البته اکثر این معایب در صورت اجرای صحیح و استفاده از مصالح مرغوب قابل پیشگیری هستند.
- اگر سقف کناف توسط افراد غیرمتخصص و به روشی غیراصولی انجام شود، میتواند مشکلات و خسارتهایی مانند ریزش سقف را به همراه داشته باشد.
- صفحات کناف مقاومت آن چنانی در برابر ضربه ندارند.
- اگر در اجرای آن از مصالح بیکیفیت اجرا شود، ممکن است پس از مدتی شاهد ترک خوردگیهایی در سقف باشیم.
کلام آخر
در سالهای گذشته استفاده از کناف چه در دیوار و چه در سقف، در ساختمان سازی طرفداران بسیار زیادی داشته است. به طوری که شاهد هستیم چه در ساخت ساختمانهای جدید و چه در تعمیر ساختمانهای قدیمی کنافها بسیار مورد استفاده قرار میگیرند. استفاده از کناف در سقف و به خصوص سقف پذیرایی خانه کاربرد زیادی دارد.
کناف کاری سقف را میتوان به صورت ثابت یا متحرک انجام داد. که در مدل متحرک امکان جابهجایی صفحات کناف و دسترسی به پشت آنها (به خصوص اگر تاسیسات در پشت آنها وجود داشته باشد) وجود دارد. کناف ثابت را نیز میتوان به صورت کناف ساده و کناف طرح دار اجرا کرد.