خشکه چینی سنگ نما یکی از روشهای اجرا و نصب انواع سنگ نما اعم از سنگ نما خانه ویلایی میباشد. البته این کار با نصب تر نیز صورت میگیرد، به این صورت که نصب تر همان کاربرد ملات سیمانی برای چسباندن سنگ است. اما خشکه چینی سنگ نما بدون دخالت ملات و با استفاده از ابزارآلات مکانیکی و فلزی مانند ریل، پیچ و … و همچنین چسبهای دو جزئی انجام میگیرد. این روش برای اولین بار در آسمان خراشهای آمریکا در دههی ۷۰ میلادی مورد استفاده قرار گرفت که روشی سریع تر و ایمن تر از نصب با ملات به شمار میرود. در ادامه به بررسی بیشتر این روش خواهیم پرداخت.
[block id=”%d8%b3%d9%86%da%af-%d9%86%d9%85%d8%a7″]
خشکه چینی سنگ نما چیست؟
با روی کار آمدن مصالح ساختمانی نوین همچون کامپوزیتها، سرامیک پرسلان، ترموود، HPL و…، امکان ساخت و ساز به روشهای سنتی وجود ندارد. به همین دلیل است که روش خشکه چینی سنگ نما بسیار رایج شده. نمای خشک سنگ، یک سیستم مکانیکی و خود ایستا است که از چند مرحلهی اجرا و لایه ( لایهها عایق حرارتی، پوستهی بیرونی نما و زیرسازی، فضای داخلی تهویه شده و دیوار داخلی ساختمان ) تشکیل شده است. اولین مرحلهی مربوط به زیرسازی آن یعنی شاسی کشی است که در واقع نگهدارندهی وزن نما است و به سازهی اصلی ساختمان متصل میشود.
در این مرحله از شاسیهای فلزی، پروفیل، پیچ و پرچها استفاده میکنند. پس از آن نوبت به اجرای نما میرسد. این روش از نماکاری سبب میشود تا نما دو پوسته شده و یک محفظهی هوا بین دیوارها تشکیل شود. این کار از ورود و خروج هوا جلوگیری خواهد کرد. البته چگونگی جریان هوا به اقلیم آن منطقه بستگی دارد. به این صورت که در مناطق سردسیر باید به نحوی باشد که همچون عایق حرارتی برای ساختمان عمل کند و در شرایط گرم و مرطوب قابل تهویه باشد.
از آنجایی که مصالح مصرفی و دیتیل اجرای خشکه چینی سنگ نماُ نحوهی اجرا و عملکرد آن متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال خشکه چینی سنگ نما با سرامیک متفاوت خواهد بود.
انواع سیستمهای خشکه چینی سنگ نما
به طور کلی خشکه چینی سنگ نما به رو روش مشهود ( نمایان )، نامشهود ( غیر نمایان )، چسب سنگ مخصوص یا پروفیلهای ریلی ( شیاردار ) صورت میگیرد.
روش نمایان و غیر نمایان
در روش نمایان از زیرسازی آلومینیومی استفاده میکنند اما کلیپسهای به کار رفته در آن به خوبی از روی کار دیوه میشوند و نمایان هستند. مزیت این روس این است که میتوان از آن در هر سنگی با ضخامت دلخواه استفاده کرد. اما در روش غیر نمایان که به چند صورت انجام میشود، دیگر خبری از هیچگونه پیچ و پلاکی روی کار نیست و تمام مراحل اتصال از زیر کار انجام میشوند. در روش غیر نمایان، ضخامت سنگ نما نباید کم باشد، زیرا در غیر این صورت احتمال شکسته شدن آن افزایش مییابد. البته نصب خشک تنها مختص سنگ نیست و از این سبک میتوان در موارد زیر استفاده کرد:
- نمای خشک اچ پی ال ( HPL Facade )
- نمای خشک فایبر سمنت ( Fiber Cement Facade )
- نمای خشک سرامیک ( Ceramic Facade )
- نمای خشک تراکوتا ( Terracotta Facade )
- نمای خشک پانلهای کامپوزیت آلومینیومی ( Compound Facade )
- نمای خشک فلزی ( Metal Facade )
- نمای خشک چوب ترموود ( Thermo Wood Facade )
خشکه چینی سنگ نما با چسب سنگ
یکی از روشهای ایمن خشکه چینی سنگ نما با حداقل زمان اجرا، استفاده از چسبهای دو جزئی بر پایهی رزین اپوکسی است. از این روش برای سنگ نما داخل خانه نیز استفاده میکنند. این چسبها برای تمام سطوح و برای چسباندن هر نوع مصالحی مناسب هستند و میتوان از آنها استفاده کرد. در این روش پس از اختلاط صحیح و درست دو جزء چسب با یکدیگر، خمیری نرم و یکدست بدست خواهد آمد که به صورت قیفی شکل روی نقطهی ثقل و چهار گوش سنگ قرار میگیرد. این کار علاوه بر کاهش چشم گیر وزن ساختمان، سبب ایجاد فضای خالی بین پوشش نما با دیوار داخلی میشود و به این صورت است که بستر عایق شدن ساختمان را فراهم میکند.
استفاده از چسبهای اپوکسی برای خشکه چینی سنگ نما، بسیار راحت تر از سایر روشها است و نیازی به آن همه دقت در پیچ و پلاک کردن سنگها و صرف زمان زیاد نیست. بنابراین این روش میتواند تا حدود ۳ برابر سرعت کار را بالا ببرد. از دیگر برتریهای این چسب میتوان به اتصال مستقیم سنگ به سطح زیرین آن اشاره کرد. در این صورت وزن سنگ بالادست روی زیرین قرار نمیگیرد. این چسب برای نصب انواع سنگ نما ساختمان از جمله سنگهای مرمر، تراورتن، گرانیت و … به راحتی قابل استفاده است.
امروزه برندهای مختلفی از این چسبها در کشور تولید و روانهی بازار میشود. اما تا کنون هیچکدام از آنها نتوانستهاند با نمونهی اصلی آن یعنی چسبهای مگاپوکسی رقابت کنند. محصولات مگاپوکسی ساخت کشور استرلیا میباشند که به دلیل نیم قرن سابقهی درخشان در زمینهی تولید محصولات چسب و رزین، از برترین برندهای موجود در جهان به شمار میرود.
مزایا و معایب خشکه چینی سنگ نما
مزایا
- به حداقل رسیدن و حتی صفر شدن سقوط مصالح
- عایق شدن ساختمان
- قابلیت استفادهی مجدد از مصالح نما
- رگلاژ کردن راحت و بدون تخریب
- امکان تعویض آسان هریک از پلاکها در صورت بروز آسیب در نما
- سبک سازی ساختمان و انطباق با آیین نامههای زلزله
- مهیا شدن شرایط مقاوم سازی نما در برابر تنشهای وارده
- کاهش مصرف انرژی
- افزایش طول عمر نما
- کاهش هزینه نگهداری و تعمیرات
- جلوگیری از نفوذ رطوبت به داخل ساختمان
- افزایش سرعت اجرای نما
- امکان اجرای نما بلافاصله بعد از اسکلت ساختمان
- کیفیت اجرا و جلوگیری از برخی دوباره کاری ها
- امکان جا به جایی سنگ حتی بعد از اتمام کار و بدون هیچ دردسری
- امکان بازیافت هریک از مصالح مصرف شده
- تولید شده براساس استانداردهای جهانی
- تمیزی کار پس از اتمام آن
معایب
- احتمال شکسته شدن سنگ به دلیل شیاری که برای استفاده از بست و پین در پشت سنگ زده میشود. برای جلوگیری از این موضوع باید دو اقدام زیر را انجام داد:
- استفاده از سنگهایی با ضخامت بیشتر ( حداقل ۲ سانتی نتر )
- بهره گیری از نیروهای ماهر و متخصص در اجرا
- این چسبها نسبت به سایر روشها هزینهی بالاتری دارند اما ایمنی کار آن هم نمای سنگی برای مهندسین و پیمانکاران به قدری اهمیت دارد که برای تضمین آن، حاضر به پرداخت مبلغ بیشتر هستند.
کلام پایانی
به طور کلی روشهای زیادی برای نصب سنگ نما وجود دارد که خشکه چینی سنگ نما یکی از آن است. این روش خود به چند روش دیگر انجام میشود که هرکدام از آنها مزایا و معایب خود را دارند. همانطور که در مطالب قبل گفته شد، استفاده از چسبهای رزین یکی از ایمن ترین روشهایی است که یک روش تمیز هم میباشد. افرادی که ایمنی و محکم بودن سنگ نما برایشان بسیار اهمیت دارد، از این چسبها استفاده میکنند. هرچند که قیمت آنها از سایر روشها بیشتر خواهد بود اما ارزش دارد. استفاده از روش خشکه چینی سنگ نما احتمال جدا شدن و افتادن سنگ نما را حداقل چند سال به تاخیر میاندازند.
نظر شما در مورد این مطلب چیه؟
ارسال دیدگاه