بتن سخت ملاتی از دیگر متریالهای تولید شده توسط انسانها است که کاربرد فراوانی در صنعت ساختمان سازی داشته و نقش پر رنگی را ایفا کرده. از این متریال به عنوان پوشش برای سطوح و اغلب به عنوان کفپوش استفاده میشود. این محصول یک پوشش حفاظتی ضد سایش و ضد ضربه برای سطوح بتنی است. در ادامه به برسی این متریال بیشتر خواهیم پرداخت.
تعریفی از بتن سخت ملاتی
بتن سخت ملاتی یا هارد ملات پوشش سخت صنعتی است که چه از نظر فیزیکی و چه از جنبه مکانیکی از مقاومت بالایی برخوردار است. ترکیبات معدنی عبارتند از : کوارتز، اکسید آلومینیوم سیلیس، بازالت، کروندوم و فیلرهای غیرمعدنی با مقاومت سایشی بسیار بالا، چسبانندههای سیمانی، روان کننده و افزودنی ها. بتن سخت ملاتی به عنوان پوشش سطح نهایی پس از اختلاط با آب داخل بتونیر به کار برده شده و مورد استفاده قرار میگیرد و این بتن به عنوان کفپوش، بیشتر با رنگهای نسبتا محدود، قابل اجرا میباشد.
همچنین از آن با استفاده از شکلهای هندسی و رنگهای متفاوت میتوان بهعنوان یک کفپوش تزئینی نیز استفاده نمود. بتن ملاتی جهت استفاده در سالنهای تولید صنعتی، صنایع غذایی، پارکینگ طبقاتی و هر مکان با تردد بالا و وجود بار بر روی سطح گزینهای مناسب، کاربردی و حتی به صرفه خواهد بود. بتن با کاربرد فراوان خود به پرمصرفترین ماده در دنیا تبدیل شده. اگر شما هم قصد خرید این متریال پرمصرف را دارید میتوانید جهت استعلام قیمت بتن به سیوان لند مراجعه کنید.
ویژگی های بتن سخت ملاتی
مقاومت بالای بتن سخت ملاتی در برابر سایش، فشار، خمش و همچنین طول عمر مفید این محصول از ویژگی های مهم آن به حساب میآید. پس از اجرای بتن سخت ملاتی ، کنده شدن سطح امری مشکل خواهد بود و در مقایسه با سایر محصولات هرگز دچار لغزش و شکستگی نخواهد شد و از دیگر مزایای بتن سخت ملاتی به گزینههای زیر میتوان اشاره کرد:
- مقاوم در برابر انواع بنزین، روغن و مواد شیمیایی
- قابلیت سابزدن نهایی جهت ایجاد سطح صاف
- دارای مقاومت فشاری و سایشی بالا
- به حداقل رساندن درزهای اجرایی
- امکان کاهش درزهای انبساطی
- ایجاد سطح صاف و یکنواخت
- ایجاد ظاهری زیبا و ماندگار
- مقاومت بالا در مقابل حرارت
- تنوع رنگی بالا و قیمت مناسب
- مقاوم در برابر اشعه UV
- مقاومت خمشی بسیار بالا
- نفوذپذیری بسیار پایین
- سهولت در شستشو
- چسبندگی عالی به بتن
- عدم ایجاد گردوغبار
- مقاوم در مقابل ضربه
- عدم لغزندگی
شرایط اجرای بتن سخت ملاتی
بتن سخت ملاتی یک بتن با ضخامت 1 تا 2 سانتی متر و با مقاومت بالا است و اجرای پروژه کف سازی با بتن سخت ملاتی یا همان هارد ملات، مناسب فضاهای صنعتی و پر رفت وآمد میباشد. در مراکز صنعتی، کارگاهها و محیطهایی که در معرض رفتوآمد بالا بوده و فشارهای زیادی بر کفپوش وارد میشود، بتن سخت ملاتی جهت بهبود سطح و مقاوم کردن کفپوش مورد استفاده قرار می گیرد. ویژگی اصلی اجرای کف سازی با بتن سخت ملاتی این است که مدت ماندگاری زیادی داشته و پس از اجرا نیز به راحتی میتوان روی آن با دستگاه ساب صیقلی نمود.
اجرای بتن سخت ملاتی بر روی بتن تازه انجام شده و در صورت قدیمی بودن بتن (زمانی که 13 ساعت از عمر بتن گذشته باشد به آن بتن قدیمی گویند)، باید حداقل 8 سانتیمتر بتن تازه بر روی آن ریخته شود و سپس کفپوش هارد ملات اجرا گردد. قیمت دستمزد اجرای کف سازی با بتن سخت ملاتی به دو عامل بستگی دارد:
- ضخامت اجرای بتن سخت ملاتی (ضخامت بالا قیمت بیشتر)
- متراژ پروژه ( متراژ بالا ، قیمت کمتر)
نحوه اجرای بتن سخت ملاتی
اجرای بتن سخت ملاتی به شکل یک سیستم یکپارچه بوده و در نتیجه مشکلات سیستمهای تایلی ( فرسایش درزها و لغ شدن ) را نخواهد داشت. کفی که برای اجرای بتن سخت ملاتی در نظر گرفته شده، باید به دور از هرگونه گردوغبار، نفت و روغن باشد، به همين دليل است که بتن هارد ملاتی را نمی توان بر روی آسفالت و موزائیک اجرا نمود. در صورتی که محیط جهت اجرای هارد ملات آماده نباشد، پس از مدتی کفپوش، حالت اولیه خود را از دست داده و عمر کوتاهی خواهد داشت.
در اجرای ابتدا سطح با تراز ليزري به ضخامت حداقل 7 سانتیمتر قالب بندی میشود و بتن با عیار بالا بر روی سطح پهن شده و با سینی و دستگاه ماله پروانه ای پرداخت اولیه اجرا میگردد. سپس داخل بتونير، پودر بتن سخت رنگی با آب ترکیب شده و مطابق دستور کار با ضخامت 1 تا 2سانتیمتر بر روی سطح پهن میگردد و در مرحله بعد، جهت رسیدن به سطح صاف و یکدست برای 10 الی 12 ساعت پرداخت کل سطح با دستگاه ماله پروانه ای ادامه داده میشود.
جهت ممانعت از ترک خوردگی بتن سخت ملاتی پس از اجرا به عنوان کفپوش باید درزهای انقباضی، 5 سانتیمتر پایینتر از سطح تمام شده هارد ملات بوده و عرض آن 1 تا 5/1سانتیمتر باشد. دقت کنید قبل از اجرای بهتر است 10 سانتیمتر بتن تازه اجرا شده و بعد کفپوش اجرا گردد. نمیتوان بتن سخت ملاتی را جایگزین بتن سازه نمود اما میتوان به همان اندازه از ضخامت بتن سازه کم و از هارد ملات استفاده کرد.
نکات مهم نگهداری از کفپوش بتن هارد ملات
از آنجایی که مواد پایه بتن هارد ملات مورد استفاده جهت کفپوش از پایه سیمانی است، همخوانی کامل با بتن کف داشته و حداقل عمر آن 20 سال برآورد میشود که این ماندگاری کفپوش، برای تمام مکانها حتی مکانهایی که ترافیک شدید داشته و ماشین آلات سنگین رفت و آمد دارند، تقریبا ثابت است. درجه حرارت مناسب جهت اجرای بتن هارد ملات به عنوان کفپوش بین 5 تا 35 درجه است که این شرایط پس از اجرا همچنان تا 2 روز ثابت میباشد. بر خلاف آنچه درعموم گفته میشود؛ استفاده از ضدیخ در زمستان برای اجرای کفپوش توصیه نمیگردد، زیرا مقاومت کفپوش هارد ملات را پایین میآورد.
اما استفاده از افزودنی بتن ضدانقباضی در بتن هارد ملات باعث جلوگیری از ترک خوردگی بتن و کاهش ترک خوردگی کفپوش میشود. کفپوش باید سالی یک بار توسط مهندس مجرب بازدید شده و هرشش ماه یک بار شست وشو داده شود، شست و شوی کفپوش با بتن هارد ملاتی به وسیله آب و مواد شستوشوی معمولی انجام میشود و نیازی به استفاده از مواد شوینده اسیدی نیست. باید دقت کرد که اگر مواد نفتی و روغنی روی کفپوش بتن سخت ملاتی ریخته شود، به راحتی نمیتوان آن را از روی هارد ملات محو نمود.
کف سازی در مکانهایی کاربرد دارد که فشار و ضربه زیادی به کفپوش وارد شده و همچنین دمای بالایی دارد و در مکانهایی که امکان سایش زیادی وجود دارد، بتن سخت ملاتی بهترین و با صرفه ترین گزینه برای کفپوش محسوب میشود.
تفاوت کف سازی با بتن هارد ملات و بتن رنگی
در اجرای کف سازی با بتن هارد ملات 2 برابر بیشتر از اجرای بتن رنگی هزینه خواهید نمود اما بتن هارد ملات بسیار بالایی خواهد داشت درحالی که کف سازی با بتن رنگی تنها برای بارهایی با وزن حدودا 10 تن مناسب است و بیش از آن را نمی تواند تحمل کند.
از دیگر تفاوتهای بتن هارد ملات و بتن رنگی :
- بتن رنگی تنوع رنگ داشته درحالی که هارد ملات رنگهای محدودتری دارد.
- طول عمر بتن هارد ملاتی بیشتر از کفپوش بتن رنگی است.
- در اجرای کف سازی بتن رنگی، ابتدا بتن ریخته و سپس پودر رنگی به صورت پاششی روی آن ریخته میشود اما در اجرای
- کف سازی با بتن سخت بعد از بتنریزی، پودر هارد ملات را داخل دستگاه ریخته و هم میزنند و سپس اجرا مینمایند.
تفاوت کف سازی با بتن سخت ملاتی و اپوکسی
در مکان هایی که سطح یک پارچه مد نظر باشد، استفاده از کفپوش اپوکسی کاربرد دارد چرا که کاملا یک دست و بدون درز انبساطی میباشد درحالی که در کفپوش با بتن سخت ملاتی ترکهایی مویی شکل مشاهده شده و باید از درزهای انبساطی استفاده کرد. بتن هارد ملات در مقایسه با اپوکسی در مکانهای سرباز مقاومت بیشتری نسبت به نور خورشید دارد و در مکانهای پر ترافیک که به علت وجود ماشینهای سنگین، امکان سایش زیاد است بهتر است از کفپوش هارد ملات استفاده نمود چرا که در کفپوش اپوکسی مراقبت و نگهداری کاملا دقیق و جدی میباشد و سریعا باید به آن رسیدگی کرد.
در کفپوش بتن سخت ملاتی حساسیت کمتری نسبت به نگهداری آن وجود دارد اما زمانی که قسمتی از کفپوش هارد ملات تخریب شود باید برای ترمیم آن تا عمق بتن، کنده شده و مرمت گردد اما هنگامی که مقداری از کفپوش اپوکسی تخریب شود فقط کافی است همان قسمت را مرمت کرد. در محیطهای گرم و با حرارت، بیش از 50 درجه نمی توان از اپوکسی استفاده نمود چرا که اپوکسی شروع به نرم شدن میکند و همچنین اپوکسی قابلیت اشتعال دارد.
بهتر آن است در محیطهای بزرگ و با مساحت بالا از بتن هارد ملات استفاده شود زیرا نسبت به اپوکسی به صرفه بوده و زمان اجرای آن کوتاهتر خواهد بود.
فضاهای مناسب جهت اجرای بتن سخت ملاتی
همانطور که توضیح داده شد در کارخانهها و فضاهای صنعتی که در معرض فشارهای سنگین هستند، به منظور بهبود سطح و مقاومت در برابر انواع سایش، استفاده از بتن سخت ملاتی گزینهای صحیح و ایدهآل خواهد بود و از فضاهای مناسب جهت اجرای هارد بتن میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- کف سازی بیمارستان و آزمایشگاه
- کف سازی کارگاههای صنعتی
- کف سازی بیمارستان و آزمایشگاه
- کف سازی کارگاههای صنعتی
- کف سازی مراکزصنایع دارویی وغذایی
- کف سازی محوطه
- کف سازی سردخانهها
- کف سازی کشتارگاهها
- کف سازی صنایع پتروشیمی
- کف سازی انبارها
- کف سازی انواع پارکینگ
- کف سازیهای نظامی
سخن پایانی
با توجه به آنچه در این مقاله توضیح داده شد، استفاده از بتن هارد ملات برای محیط های بزرگ و پر رفت وآمد، مناسب تر وبه صرفه تر خواهد بود اما با توجه به تفاوت های ذکر شده بین هارد ملات و بتن رنگی و همچنین اپوکسی، تصمیم نهایی با مهندسین مجموعه خواهد بود که با توجه به نوع کاربری فضا و دمای موجود در محیط، کدام گزینه را به عنوان کفپوش انتخاب نمایند. همچنین شما میتوانید جهت مشاهده و استعلام قیمت کفپوش، به سیوان لند مراجعه کنید.