رنگ قابل شستشو دارای ساختار و ترکیبات منحصر به فردی است که آن را در برابر آب، رطوبت و مواد شیمیایی مقاوم میکند. رنگ اکریلیک، روغنی، سیلیکونی، سیلیکاتی و… را میتوان از انواع رنگ قابل شستشو دانست. اگر شما هم میخواهید انواع رنگ ساختمان قابل شستشو را بشناسید و با ویژگیهای هر کدام از آنها آشنا شوید، در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
چه نوع رنگی، رنگ قابل شستشو است؟
وقتی بتوانیم ساختاری برای رنگ ایجاد کنیم که پس از خشک شدن پیوندی محکم بین اجزای آن ایجاد شود، به صورتی که آلودگی هوا امکان ایجاد چسبندگی قوی بر روی رنگ را پیدا نکنند، میگوییم رنگ قابل شستشو است. رنگها از چند جزء تشکیل میشوند که مهمترین جزء آنها رنگدانهها هستند. این رنگدانهها در مایعی چسبناک به اسم رزین شناورند. برخی رزینها حلال آب و برخی دیگر حلال تینری میباشند. اما عاملی که رنگ را قابل شستشو میکند، نوع و کیفیت رزین و مقدار مصرف رزین در رنگ میباشد.
رنگ براق برخلاف رنگ مات سادهترین و مناسب ترین رنگ قابل شست و شو برای تمیزکردن دیوار خانه در نظر گرفته میشود. علاوه بر ضد آب بودن، رنگ روغن براقی، جلا و زیبای خاصی به محیط میبخشد.
بهترین رنگ ساختمان قابل شستشو کدام است؟
دو نوع از رایجترین انواع رنگ ساختمان قابل شستشو، رنگهای اکریلیکی و رنگهای روغنی هستند که در ادامه آنها را با دیگر رنگهای قابل شستشو بررسی میکنیم:
رنگ اکریلیک:
- رنگ اکریلیک جزو بهترین رنگهای قابل شستشوی ساختمان در نظر گرفته میشود. این رنگ برای مکانهای مسکونی به ویژه سطوح متخلخل مناسب است.
- رنگ کردن دیوارها با رنگ اکریلیک بسیار سادهتر از چسباندن کاغذ دیواری است.
- این رنگ از رزین اکریلیک تشکیل شده است.
- رنگ اکریلیک بهترین رنگ بدون بو قابل شستشو است.
- رنگ اکریلیک یک پوشش بادوام را روی سطح دیوار ایجاد میکند.
- برای رقیق کردن رنگ اکریلیک از آب معمولی استفاده کنید.
- رنگ اکریلیک قابل شستشو برای سطوح متخلخل مناسب است.
رنگ روغنی:
- دوام بالایی دارد و یک رنگ قابل شستشو پرطرفدار است.
- در دمای پایین مقاومت بیشتری از خود نشان میدهد.
- روی سطوح لکهدار، گچی و کثیف نیز قابل استفاده است و میتواند آنها را پنهان کند.
- رنگ روغنی برای پوشاندن نواقص کوچک بر روی دیوار مناسب است.
- رنگ روغنی در مقایسه با رنگ اکریلیک دیرتر خشک میشود.
- رنگ روغنی عموما دارای بوی تند و تیزی است.
رنگ سیلیکات:
- یک نوع رنگ صنعتی است که در نمای خارجی ساختمان نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
- ترکیبات سیلیکات حاوی مواد قلیایی است؛ بنابراین شما باید با دستکش کار کنید.
- سطحی که با رنگ سیلیکات رنگ شده است، نیازی به استفاده از ضدعفونی کننده ندارد.
- این رنگ فقط در یک لایه اجرا میشود؛ به همین خاطر برای سطوحی که نیاز به سطح یکپارچه ندارند مناسب است.
- این رنگ، مقاومت بالایی در برابر رطوبت دارد.
رنگ سیلیکونی:
- رنگ سیلیکونی، ترکیبی از مواد آلی و معدنی است که پوشش الاستیک بالایی دارد.
- این نوع رنگ در برابر سایش و آلودگی مقاوم است.
- ضد رطوبت است و آن را دفع میکند.
- در سطوحی که نیاز به شستشوی زیاد دارند، مناسب است.
- رنگ سیلیکونی بدون ضرر، بی بو و مناسب برای رنگآمیزی نمای ساختمان است.
رنگ بر پایه سیمان:
- این نوع رنگ از سیمان، آهک، رنگدانهها، مواد مقاوم در برابر قلیاییها، کلرید کلسیم و… ترکیب شده است.
- این رنگ در برابر آب مقاوم است بنابراین رنگ قابل شستشو است.
- برای رنگآمیزی اتاق زیر شیروانی و زیرزمین مناسب است.
برای دیوارهای گچی از چه نوع رنگ قابل شستشویی استفاده میشود؟
رنگهای اکریلیک و روغنی هر دو برای دیوارهای گچی مناسب هستند. تنها نکتهای که باید به آن دقت کنید این است که پیش از رنگ کردن دیوار باید حتما از خشک بودن گچ مطمئن شوید. و علاوه بر آن، چه بخواهید از رنگ آکریلیک استفاده کنید و چه رنگ روغنی، میبایست ابتدا یک لایه روغن الیف به عنوان پرایمر زیر کار بزنید و سپس اقدام به رنگ زدن دیوار گچی بکنید.
اگر خانه شما در یک منطقه مرطوب قرار دارد، بهتر است از رنگ روغنی برای رنگآمیزی دیوار استفاده کنید. رنگ روغنی نه تنها قابل شستشو است بلکه خاصیت ضد باکتری و قارچ دارد که میتواند، دیوار گچی خانه شما را بادوام کند. در صورتی که خانه شما در یک منطقه متعادل واقع شده است، رنگ اکریلیک را انتخاب کنید.
ویژگیهای انواع رنگ قابل شستشو
رنگهای ساختمانی قابل شستشو دارای ویژگیهای منحصربهفردی هستند که آنها را از سایر رنگها متمایز میکنند. ویژگیهای ذکر شده در کارایی این نوع رنگها نقش دارند. در زیر به توضیح این ویژگیها میپردازم:
- ضدآب:
ویژگی ضدآب بودن در رنگهای قابل شستشو باعث مقاومت در برابر رطوبت و آب میشود. این ویژگی مهم برای مناطقی مانند حمام، آشپزخانه و سایر مناطقی است که ممکن است به طور مستقیم با آب و مایعات در تماس باشند.
- ضدضربه:
ویژگی ضدضربه بودن در رنگهای قابل شستشو باعث مقاومت در برابر ضربه و خراشیده شدن سطح میشود. این ویژگی باعث افزایش دوام و دیگر مزایای طولانیمدت این رنگها میشود.
- ترمیم آسان:
این ویژگی به معنای این است که در صورت بروز لکهها، خطها یا آسیبهای جزئی، رنگهای قابل شستشو به راحتی قابل تعمیر و ترمیم هستند. این امر از ترتیب زیبایی سطح پس از ترمیم نیز مهم است.
- انعطافپذیری بالا:
ویژگی انعطافپذیری بالا در رنگهای قابل شستشو به آنها اجازه میدهد که با تغییرات کوچک در دما یا رطوبت، انبساط یا انقباض کنند. این ویژگی به عنوان پیشگیری از ترکها یا تغییرات جزئی در سطح کاربرد دارد.
- مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش:
این ویژگی باعث میشود که رنگهای قابل شستشو در برابر اشعههای ماوراء بنفش (UV) مقاوم باشند و با گذر زمان رنگ پس نمیافتد یا تغییر رنگ نمیدهد.
چرا از رنگ ضد آب یا اصطلاحا رنگ قابل شستشو استفاده میکنیم؟
ماندن لکههای سخت روی دیوار ممکن است در طولانی مدت به رنگ آن آسیب وارد کنند. در چنین مواقعی رنگ دیوار یا سقف حتما باید ضد آب باشد و انواع رنگ قابل شستشو به همین دلیل تولید شدند.
برای مکانهایی مانند مسجد یا مدارس و بیمارستانها که نیاز به شستشوی زیادی دارند. یا مکانهایی مانند استخر و حمام و آشپزخانه که در معرض رطوبت هستند الزامی است که از رنگ نمای ساختمان ضد آب استفاده کنیم. در غیر این صورت حین شستشو تمام رنگ ها از روی دیوار پاک خواهند شد. نتیجه آن هزینه هایی است که به مرور زمان تحمیل خواهد شد.
آیا رنگ پلاستیک قابل شستشو است؟
رنگ پلاستیکی، %100 قابل شستشو نیست. یعنی نباید انتظار داشت رنگ تمام پلاستیک مثل رنگ روغنی به راحتی با یک دستمال تمیز شود. اما نسبت به نوع معمولی که همان رنگ نیم پلاستیک هست، مقاومت بسیار بالاتری در برابر آب و رطوبت دارد. به طور کلی رنگ پلاستیک زودتر پوسته میشود، زودتر زخمی میشود، هنگام لک شدن و کثیف شدن اصلا قابلیت تمیز شدن ندارد یا اصلاحا رنگ قابل شستشو نیست.
بهترین رنگ ساختمان قابل شستشو چه ویژگیهایی دارد؟
بهترین رنگ ساختمان قابل شستشو در مرحله اول باید در برابر آب و مواد شوینده ملایم مقاومت داشته باشد. به جز آن، باید در برابر نور خورشید، سایش و ضربه هم مقاوم باشد و با گذشت زمان کیفیت آن تغییر نکند. یک رنگ قابل شستشوی باکیفیت، پوششدهی بالایی دارد و به سرعت نیز خشک میشود. همچنین بدون بو است و برای سلامتی افراد و محیط زیست خطری ندارد.
رنگآمیزی دیوار با رنگ قابل شستشو
مراحل رنگآمیزی دیوار با رنگ قابل شستشو به شرح زیر است:
1.آمادهسازی محیط: قبل از شروع به رنگآمیزی، محیط را آماده کنید. وسایل خانه را از اتاق خارج کرده یا با پوشش پلاستیکی بپوشانید تا از آنها محافظت شود.
2.تهیه ابزار: برای رنگآمیزی باکیفیت، به ابزار مناسب نیاز دارید. این ابزارها عبارتند از:
- غلطک: در اندازههای مختلف برای پوشش دهی بهتر سطوح
- قلممو: برای قسمتهایی که غلطک به آنها دسترسی ندارد
- رنگ قابل شستشو: با توجه به نیاز خود نوع رنگ را انتخاب کنید
- پرایمر: برای چسبندگی بهتر رنگ به سطح
- پارچه تمیز: برای تمیز کردن ابزار و پاک کردن خطاها
- دستکش و عینک ایمنی: برای محافظت از دستها و چشمها
3.آمادهسازی سطح: قبل از رنگآمیزی، اطمینان حاصل کنید که سطح دیوار صاف و یکدست است. برای چسبندگی بهتر رنگ باید ابتدا یک لایه روغن الیف روی سطح دیوار بزنید.
4.شروع رنگآمیزی: برای لایه اول با استفاده از غلطک، رنگ را به صورت یکنواخت روی دیوار پخش کنید و قسمتهای دور از دسترس را با قلممو رنگ کنید. برای لایه دوم نیز پس از خشک شدن کامل لایه اول،آن را اعمال کنید تا رنگ سطح دیوار را به خوبی بپوشاند و یکدست شود.
5.رنگآمیزی گوشهها و اطراف پنجره و درب: برای این قسمتها از قلممو استفاده کنید و با دقت بیشتری رنگآمیزی را انجام دهید.
سخن پایانی
توجه داشته باشید که هر رنگ روغنی و یا هر رنگ اکریلیک کیفیت مطلوبی برای نقاشی ساختمان را ندارد و باید حتما از رنگ های مناسب و با برندهای معتبر استفاده کنید. ما در این مقاله سعی کردیم توضیحات کاملی در خصوص رنگ ضد آب و رنگ قابل شستشو بیان کنیم. برای اطلاع از قیمت رنگ به سایت سیوان لند مراجعه کنید.