آب بندی کردن سازههای بتنی یکی از مهم ترین مراحل ساخت و ساز میباشد. در واقع احتمال نشت در سازههای مجاور پرت آب، آسیب به سازه و تخریب آن وجود دارد، زیرا یکی از مهم ترین عوامل تضعیف کنندهی سازههای بتنی، نفوذ و برخورد آب و رطوبت به آرماتورها، میلگردها و زنگ زدگی آنها است. به همین دلیل زمینه برای خسارات بعدی مهیا میشود. برای جلوگیری از این مشکل، از افزودنی بتن ضد آب استفاده میکنند تا از بروز ناهنجاریهای بصری از نفوذ آب به درون بتن و مشکلات بعدی آن جلوگیری شود. افزودنی بتن ضد آب یکی از کاربردی ترین افزودنیهای بتن است که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
افزودنی بتن ضد آب چیست؟
در ابتدا یک تعریف کلی از افزودنی بتن چیست خواهیم گفت که این متریالها جهت بهبود بخشیدن هرچه بیشتر به خواص بتن مورد استفاده قرار میگیرند. افزودنی بتن ضد آب در ساخت بتنهایی به کار میرود که در برابر آب نفوذ ناپذیر باشند. این بتنها تعداد مویرگهای داخلی بسیار کمی دارند و به همین دلیل است که اجازهی عبور و نفوذ آب و رطوبت را به درون بتن نمیدهند. استفاده از بتنهایی که توسط افزودنی بتن ضد آب، تقویت شدهند سبب کاهش جذب آب و نفوذ ناپذیری و در نتیجه عدم تخریب سازه خواهد شد. این نوع افزودنیها با نام واتر پروف بتن نیز شناخته میشوند که به دو صورت پودری و مایع وجود دارند.
افزودنی بتن ضد آب پودری: این نوع افزودنی برای آب بندی و نفوذ ناپذیر ساختن انواع ملاتهای بنایی و دوغاب کاری مورد استفاده قرار میگیرد.
افزودنی بتن ضد آب مایع: نوع پودری واتر پروف بتن با سایر ذرات میکرونیزه، فیلتر ضد آب موثری جهت پر کردن فضاهای خالی ناشی از کسری فیلر سنگدانهها میباشد.
اجزای تشکیل دهندهی افزودنی بتن ضد آب
در فرایند تولید افزودنی بتن ضد آب، طیف مختلفی از مواد شیمیایی به کار گرفته میشوند که همگی سبب کاهش نفوذ پذیری بتن و مقاوم سازی آن در برابر رطوبت بدون کاهش مقاومت ذاتی بتن میشود. اجزای اصلی سازندهی این محصولات را مواد آلی و معدنی تشکیل میدهند.
خواص افزودنی بتن ضد آب
- انسداد کامل تمامی خللهای ریز ناشی از کسری فیلتر سنگدانهها
- انتقال قابلیت آبگریزی فیلر به بتن
- رفع جذب آب و نفوذ پذیری بتن
- بدون تاثیر در مقاومت فشاری بتن
- حفظ خواص آب بندی در طول زمان بهره برداری از سازهها
- جلوگیری از حملهی سولفاتی و قلیایی شدن
- جلوگیری از نفوذ یون کلر و سایر مواد شیمیایی خورنده به درون بتن
- قدرت پخش بسیار بالا و سهولت اختلاط با بتن
کاربردهای افزودنی بتن ضد آب
- تولید بتن نفوذ ناپذیر در برابر آب جهت ساخت سدها، تصفیه خانهها، مخازن ذخیره آب، پلها، کانالها، تونلها و فونداسیونها
- بتن ریزی و ساحخت بتن نفوذ ناپذیر در برابر شوره زارها و مناطق حاوی یونهای سولفات و کلر
- ساخت مقاطع بتنی مجاور آب دریا
- آب بند کردن قطعات پیش ساخته بتنی
روشهای مصرف افزودنی بتن ضد آب
- این محصول میتواند در مخلوط آماده بتن استفاده شود و پس از اختلاط کامل، عمل بتن ریزی صورت گیرد.
- میتواند با بخش کوچکی از آب بتن مخلوط شدده و به بتن اضاف شود.
- در هنگام ساخت بتن در مرحلهی بچینگ یا به بتن آماده میتوان این متریال را به تراک میکسر اضافه نمود.
- افزودنی بتن ضد آب باید به همراه مواد کاهندهی آب مورد استفاده قرار بگیرند. توصیه میشود که این مواد را پس از افزودن پودر واتر پروف به مواد کاهنده آب بتن، افزوده شود.
- میزان دقیق مصرف این محصولات، توسط آزمایشهای کارگاهی مشخص میشود.
- میزان استفاده از افزودنی بتن ضد آب در بتنهای ساخته شده با مصالح سنگی شکسته، حدود 1 تا 2 درصد وزن سیمان واتر پروف پودری میباشد.
- باید این متریال را در ظروف سر بسته و به دور از هوای سرد و تابش مستقیم خورشید، نگهداری کنید. در این شرایط، به مدت یک سال میتوان آنها را نگهداری کرد.
- بهترین دمای نگهداری از افزودنی بتن ضد آب، 10+ تا 30+ درجهی سانتی گراد میباشد.
مزایای استفاده از افزودنی بتن ضد آب
- افزایش روانی بتن
- کارایی بیشتر بتن
- افزایش مقاومت فشاری بتن
- افطایش دوام و طول عمر بتن
- عدم نفوذپذیری بتن
- پر شدن تمام خللها و فرجهای ریز ناشی از کمبود فیلر سنگدانهها
- خاصیت آب بندی در طی زمان بهره برداری سازه
- جلوگیری از حمله سولفاتی و قلیایی شدن
- جلوگیری از نفوذ یون کلر و مواد شیمیایی خورنده به بتن
- سهولت اختلاط با بتن
روش استفاده از افزودنی بتن ضد آب
این محصولات یکی از متریالهای بسیار کاربردی میباشد که باید طرز مصرف آن را بدانید تا بهترین ملات را آماده کنید. افزودنی بتن ضد آب بر پایهی مواد سیمانی تولید میشوند که از نظر اقتصادی بسیار مقرون به صرفه تر از سایر قیمت افزودنی بتن میباشند. همانطور که نام این افزودنیها مشخص است، معمولا برای پوشش دادن و ضد آب کردن بتنی که قبلا کار شده، از آن استفاده میشود. جهت مصرف این مواد ابتدا باید پودر آن را به آب اضافه کرده و با همزنهای مخصوص آن را مخلوط کنید. استفاده از این مواد به صورت زیر است:
- ابتدا باید سطوح را به طور کامل تمیز کنید.
- برای اجرای بهتر این مواد، سطوح را مرطوب کنید.
- حتما به میزان مصرف توجه کنید که در هر متر مربع 1 تا 1.3 کیلوگرم از این ماده نیاز است.
البته اغلب افرادی که در این زمینه به صورت تخصصی کار میکنند، براساس دستور العملی که داده شده کار میکنند و سعی میکنند تا جهت همگن شدن، 25 کیلوگرم از پودر را با 9 لیتر آب مخلوط کنند. آزمایشها نشان داده که این نسبت، نتیجهی مطلوبی خواهد داشت.
مراحل اماده سازی سطح به منظور ساخت بتن مقاوم در برابر رطوبت و آب
- سطوح بتنی را از آلودگی و گرد و غبار تمیز کنید
- روکشهای قدیمی غیر قابل جذب مانند رنگها و روغنها را از روی سطح بردارید.
- سطوح بتنی که صاف و صیقلی هستند را توسط سندبلاست یا واتر بلاست با اسید شویی ( اسید کلریدریک قوی ) آماده کنید.
- پوکیها و سستیهایی که روی سطح بتن هستند را با وسایل مکانیکی جا به جا کنید.
- سطح بتن را قبل از اجرا کاملا اشباع کنید.
- قسمتهایی از سطح که تخریب شدهاند را با Betogard p_30 خمیری شکل، تعمیر کنید. محلهای تعمیر شده باید به مدت 8 ساعت مرطوب نگه داشته شوند.
- برای تعمیر مواضع با وسعت زیاد، از ملات اصلاح شده با SA12 با SA46 مطابق مشخصات بوروشورهای مربوطه استفاده شود.
- شرایط دمایی در زمان اجرا بالاتر از 10 درجه سانتی گراد میباشد و در هوای بارانی و یخبندان نباید اجرا شود.
دیگر محصولات برای آب بندی بتن
یکی دیگر از موادی که میتوانید با استفاده از آن استخرها، مخازن بتنی، حوضچههای آب و سایر سطوح بتنی را آب بندی کنید، ژل میکروسیلیس الیاف دار است. این ماده از پودر میکروسیلیس و فوق روان کننده بتن بر پایه کربوکسیلات تولید شده و در نهایت یک ماده ژلهای مانند را به وجود میآورند. این ماده میتواند تمام خللها و فرج های بین ذرات سیمان را پر کرده و در نهایت بتن را ضد آب کند.
کلام پایانی
در آخر باید بگوییم که هرکدام از افزودنیهای بتن میتوانند خواص منحصر به فردی به این مصالح بدهند. یکی از این افزودنیها، افزودنی بتن ضد آب است که میتواند زمانوجود رطوبت به شما کمک کند. اما باید نکات مربوط به استفادهی آن را در بوروشور با دقت مطالعه کرده و با توجه به آن عمل کنید. علاوه بر اینکه شما میتوانید بتن را در برابر آب و رطوبت نفوذ ناپذیر کنید، با استفاده از ضد یخ بتون میتوانید در دماهای بسیار پایین نیز عملیات بتن ریزی را انجام دهید.