سیمان نسوز یکی از پرکاربردترین انواع سیمان است اما شاید کمتر کسی با این نوع سیمان و کاربرد این ماده ارزشمند در صنعت ساختمان آشنا باشد. سیمان بیش از 20 نوع مختلف دارد که هر کدام دارای ویژگیها و خصوصیات منحصر به فردی هستند، که در این محتوا ما شما را با سیمان نسوز و کاربرد آن آشنا میکنیم.
تاریخچه سیمان نسوز
قبل از اینکه به معرفی و کاربرد این نوع از سیمان بپردازیم کمی به تاریخچه سیمان این نوع سیمان میپردازیم. این نوع سیمان توسط یک مهندس اتریشی به نام لودویک هاچک اختراع شد. او با آزمایشات متعدد و با ترکیب سیمان با الیاف نسوز آزبست موفق به تولید سیمان نسوز شد. به دلیل ویژگی مقاومت بالای این نوع سیمان در برابر حرارت و سایش به زودی جایگاه خود را در صنعت ساخت و ساز در سراسر دنیا باز کرد. برای دانستن قیمت روز سیمان به سایت سیوان لند مراجعه کنید.
سیمان نسوز چیست؟
همانطور که از اسمش پیداست، این سیمان دارای ترکیباتی است که مقاومت بالاتری نسبت به حرارت دارند به همین دلیل این نام بر آن گذاشته شده است. ترکیباتی که باعث افزایش مقاومت حرارتی سیمان نشوز شدهاند، عبارتند از:
- اکسید کلسیم
- اکسید آهن
- اکسید آلومینیم
- اکسید سیلیسیوم
رنگ سیمان نسوز
رنگ این نوع سیمان می تواند با توجه به میزان اکسید آهن، از قهوهای تا خاکستری تغییر کند. هر چه اکسید آهن در این سیمان بیشتر باشد، رنگ آن به سمت قهوهای متمایلتر است.
مواد تشکیل دهنده سیمان نسوز
همانطور که گفته شد، برای ساخت سیمان نسوز نیاز به اکسید کلسیم، اکسید آهن، اکسید آلومینیم و اکسید سیلیسیوم است. این چهار ماده به ترتیب از آهک، ترکیبات دارای سنگ آهن، بوکسیت و سنگ سیلیس بدست میآیند.
سنگ آهک را با بوکسیت به صورت مساوی تقسیم میکنند و سپس موادی که دارای آهن و سیلیس هستند را به ترکیب اضافه میکنند. اما ماده اصلی بوکسیت است که به توضیح آن پرداخته میشود.
بوکسیت چیست؟
در تولید سیمان نسوز، بوکسیت یک ماده اصلی به شمار میرود. به همین خاطر بهتر است قبل از پرداختن به فرایند تولید سیمان نسوز، کمی با آن آشنا شویم. بوکسیت یک سنگ رسوبی با مقدار بالایی از آلومینیوم است و بعد از خالصسازی آلومینیوم بدست میآید. اما در این فرایند هدف بهدست آوردن آلومینیوم نیست. بلکه همانطور که قبلا گفته شد، هدف بهدست آوردن اکسید آلومینیم است که یکی از ترکیبات مهم در این نوع سیمان است و بدون آن سیمان نسوز بدست نمیآید.
مراحل تهیه سیمان نسوز
برای تهیه سیمان نسوز، ابتدا همه مواد را به صورت پودر درآورده و با نسبتی خاص با هم مخلوط می کنند. در محله دوم ای مواد پودری را در کوره میپزند، طوری که این مواد ذوب شوند. سپس، آنها را از کوره خارج کرده در سینی مخصوص میریزند تا سرد شود.
مخلوط سرد شده حالت کلوخه و به هم چسبیده دارد، که آن را مجدد با ستگاه مخلوط کن خرد کرده و به حالت پودر در میآورند. محصول بهدست آمده همان سیمان نسوز است که دارای ویژگی های محصر بفردی است که در ادامه به توضیح آن پرداخته میشود.
مزایای سیمان نسوز
- مقاومت در برابر آتش و درجه حرارت بالا
- مقاومت فشاری بالاتر نسبت به انواع دیگر سیمان
- مقاومت بالا در برابر عوامل شیمیایی و ضد خوردگی
- کاهش یخ زدگی در فصول سرد سال
کاربرد سیمان نسوز
به صورت کلی هر نوع سطحی که بخواهد مقاومت حرارتی از خود نشان دهد نیازمند استفاده از این نوع سیمان دارد. از دیواره داخل یک اجاق نانوایی گرفته تا ساختمانهای صنعتی ریخته گری و ذوب فلزات نیاز به استفاده از این نوع سیمان دارد. اما نباید فراموش کرد که این نوع سیمان در برابر سایش و ضربه نیز بسیار مقاوم است. پس کاربرد دو چندانی در صنعت دارد.
- ساخت سطوح کف و دیواره کارخانجات
- ساخت کورهای مقاوم در برابر حرارت
- ساخت انواع دودکش های صنعتی و ساختمانی
- ساخت کف و دیواره کورههای صنعتی و سنتی
- ساخت سنگ گرانیت مصنوعی در جهت استفاده در کف
- ساخت راهها و تونلهای جادهای
- ساخت سردخانه های صنعتی
- ساخت فونداسیون در زمینهای باتلاقی
- ساخت کوره های تناوبی و تونلی صنعتی
- ساخت مخازن مواد شیمیایی اسیدی و قلیایی
- خشک کن انواع کوره های ساخت سیمان
- ساخت زیرسازهای خط انتقال برق از زمین و زیر زمین
- استفاده در صنایع دریایی و زیر دریایی
- ساخت کوره و مخازن صنایع پتروشیمی
- ساخت خطوط تولید فلزات صنایع ریخته گری
انواع سیمان نسوز
سیمان نسوز به دو نوع تقسیم میشود. که توضیح آن پرداخته میشود.
- کم آهن
- فوندو
سیمان نسوز کم آهن
جزء اصلی تشکیل دهنده سیمان نسوز کم آهن، ترکیب کلسیم آلومینا است. درصد کم اکسید آهن در این سیمان باعث میشود که در مقابل کربن مونوکسید مقاوم باشد. به دلیل داشتن این ویژگی، سیمانهای نسوز کم آهن در برابر اسید، مخصوصا اسید سولفوریک، مقاوم هستند. همچنین سرعت گیرش یا سخت شدن این نوع سیمان نسوز نیز بسیار خوب است و نسبت به نوع فوندو بسیار سریع تر خشک میشود.
اجرای هر نوع سازهای با این نوع سیمان امکان پذیر است. هم از روش قالب گیری و هم از روش پاشیدن به دلیل داشتن دانههای ریز در ساخت سازه های مختلف، میتوان استفاده کرد.
سیمان نسوز فوندو
این سیمان عملکری همچون سیمان پرتلند معمولی دارد با این تفاوت که در مقابل خوردگی و فرسایش نسبت به سیمان پرتلند مقاومتر است. کاربرد اصلی آن در محیطهای فاضلاب صنعتی است. زیرا در این محیطها نمیتوان از سیمان معمولی استفاده کرد.
نکات مهم استفاده از سیمان نسوز
- در فصل گرم برای جلوگیری از زود سخت شدن آن از سدیم گلوکونات استفاده کنید.
- در ساخت ملات با این نوع سیمان از 4 واحد سیمان و یک واحد آب استفاده کنید.
- اگر آب بیشتری استفاده شود استحکام آن کاهش مییابد.
- تا ملات تازه است باید از آن استفاده کرد در غیر اینصورت استحکام ملات به شدت کم میشود.
- برای سخت شدن سریعتر این نوع سیمان باید آن را با سیمان پرتلند مخلوط کنید. فقط نکته مهم این است که حتما باید میزان سیمان پرتلند کمتر از سیمان نسوز باشد. در غیر این صورت از ویژگیهای آن بهشدت کاسته و سیمانی با ویژگیهای سیمان پرتلند معمولی بهدست میآید که با توجه به قیمت بالای این نوع سیمان اصلا مقرن به صرفه نیست.
- برای حفظ ویژگیهای این سیمان، حتما در فصول سرد سال مراقب یخ زدگی ملات آن باشید و نگذارید که ملات یخ بزند.
- سیمان نسوز را حتما در جای خشک و دور از رطوبت نگهداری کنید. این نوع سیمان همچون دیگر انواع آن در برابر رطوبت بسیار حساس است پس آن را به صورت مستقیم بر روی زمین نگذارید و از پالت چوبی در زیر کیسه ها استفاده کنید.
سخن پایانی
سیمان نسوز یکی از انواع پر کاربرد سیمان است که کاربردهای زیادی در صنعت دارد. این سیمان هم در برابر حرارت و آتش مقاومت خوبی از خود نشان میدهد و هم در برابر یخ زدگی بسیار مقاوم است.
این نوع سیمان در برابر سایش و خوردگی نیز بسیار مقاوم تر از انواع دیگر سیمان است در ساخت مسیرهای فاضلابی و مکانهایی که باید در برابر خوردگی شیمیایی مقاوم باشند به خوبی کاربرد دارد. نکته مهم در مورد نگهداری این سیمان جلوگیری از رطوبت زدگی است. اگر آن را در مکانهای مرطوب نگهداری کنیم قدرت و کارایی خود را از دست میدهد.