اولین قدمی که برای اجرای نما باید انجام داد، گچ کاری ساختمان است. و بعد از گچکاری است که میتوان سایر کارهای تزئینی نما مانند کاغذ دیواری را انجام داد. عمل گچ کاری سقف و دیوارها کار سادهای نیست، اما ما در این مقاله تلاش کردهایم تمام نکات مربوط به آن را به شما آموزش دهیم.
آموزش گچ کاری ساختمان
انجام گچ کاری ساختمان، نیاز به حرفه و مهارت دارد و نمیتوانید انتظار داشته باشید که اگر برای بار اول است که میخواهید این کار را انجام دهید، کار راحتی برای شما باشد و نتیجه کار هم تمیز از آب در بیاید. اما ما سعی میکنیم تمام نکات گچکاری را برای شما در این مقاله بررسی کنیم تا بتوانید به بهترین شکل آن را انجام دهید.
قدم 1: تهیه ابزار گچ کاری
پیش از شروع به انجام گچ کاری، باید ابزار و وسایل مورد نیاز برای انجام این کار را آماده کنید. ابزار گچ کاری ساده شامل ماله، ماله گوشه، ماله سطلی، شناور گچ، تخته، سطل، میله مخلوطکن، کاغذ سمباده و مسلما گچ و آب. اما به صورت کلی ابزار گچکاری عبارتند از:
- ماله
- دمبر
- استامبولی
- وردنگی
- قلم بومگیر
- بومخوار
- کاردک
- نقالی
- پرگار و گونیا
- الک
- کشوزنی
- گلویی
- حاشیه پخ
- کاو مسطح
- پلی یورتان
- ربع گرد
- قاب
- تاج
قدم 2: آماده کردن سطح
حالا که ابزار و وسایل مورد نیاز کار را مهیا کردهاید، باید دیوار یا سقفی که میخواهید روی آن گچ کاری کنید را آماده کنید. برای این که گچ به خوبی روی سطح بچسبد، باید با یک فرچه یا برس خشک روی آن بکشید تا تمام گرد و خاک و لک و آلودگیهای آن پاک شود. همچنین اگر سوراخ و شکافی روی سطح است، باید آنها را نیز پر کنید.
قدم 3: آماده کردن ملات گچ کاری
برای آماده کردن ملات باید گچ را به آب اضافه کنید. پس اول سطل خود را تا نصفه با آب سرد و تمیز پر کنید، سپس کمکم گچ را به آن اضافه کنید. به این نحو کنترل بیشتری روی شلی یا سفتی ملات خواهید داشت. اجازه دهید گچ چند دقیقهای را در آب خیس بخورد. سپس مخلوط آب و گچ را را به آرامی با میلهای هم بزنید تا گچ به خوبی در آب حل شود و مخلوطی یکدست به دست بیاید.
دقت کنید که در ملات به دست آمده نباید گلولههای گچ یا حباب هوا باشد. نکته دیگری که در مورد مخلوط آب و گچ وجود دارد این است که باید آن را همان وقتی که میخواهید استفاده کنید، آماده کنید. چون این ملات به سرعت خشک و به اصطلاح مرده میشود. ضمنا اگر قصد دارید سطح وسیعی را گچ کاری کنید، روی مخلوط گچ خود را با پلاستیک بپوشانید تا خشک نشود.
قدم 4: گچ کاری
وقتی مخلوط گچ و آب را آماده کردید، بگذارید تا کمی خود را بگیرد و سپس شروع به گچ کاری کنید. گچکاری را باید با مقدار کم شروع کنید. مقداری از گچ را روی مالهی خود بگذارید و آن را با زاویه روی دیوار بکشید. دقت کنید که ماله را باید از پایین به بالا بکشید و گچ کاری را از گوشهی دیوار شروع کنید.
در حرکات طولانی، از فشار محکم استفاده کنید و هرچه بالاتر میروید زاویهی ماله با دیوار را کمتر کنید تا در آخر لبهی بالایی ماله 10 تا 15 میلیمتر با دیوار فاصله داشته باشد. بهتر است لایه اول گچی که روی دیوار میکشید حدود 2 میلیمتر ضخامت داشته باشد. اگر احساس میکنید گچ شما شل است و از دیوار کنده میشود، اجازه دهید گچ کمی بیشتر خودش را بگیرد و بعد گچ کاری را ادامه دهید.
قدم 5: خراش دادن
انجام این مرحله اختیاری است، اما بسیاری از گچ کاران حرفهای ترجیح میدهند آن را انجام دهند. دلیل خراش دادن گچ در گچ کاری مدرن این است که لایه دوم گچکاری راحتتر و بهتر روی لایه اول بچسبد. برای خراش دادن گچ باید از شناور مخصوص استفاده کنید. اما اگر این وسیله را ندارید، میتوانید از چنگال استفاده کنید.
همان طور که گفتیم، انجام دادن این مرحله اختیاری است و آن را باید تا قبل از خشک شدن لایه اولی گچ انجام دهید. اما اگر به هر دلیلی قصد ندارید این کار را انجام دهید، باید لایه دوم گچ را تا وقتی که هنوز لایه اول مرطوب است، روی آن بکشید.
قدم 6: اعمال لایه دوم گچ
بلافاصله بعد از اتمام مرحله پیشین، باید لایه دوم گچ را روی سطح بکشید. روش انجام این کار درست مانند همان مرحله قبل است، اما این بار از گچ کمتری استفاده میکنید و لایه نازکتری از گچ را روی سطح میکشید و فشار بیشتری هم اعمال میکنید. چون لایه دوم باید قوام کمتری نسبت به مرحله اول داشته باشد، کمی آب به مخلوط اضافه کنید تا رقیقتر شود.
ماله را با فشار محکمتری روی سطح بکشید تا سوراخهای کمتری در گچ کاری ایجاد شود. البته لازم نیست که در این مرحله زیاد نگران سوراخهای ایجاد شده روی سطح باشید، چون در مرحله بعد میتوانید آنها را از بین ببرید. تمرکز شما بیشتر باید روی سرعت عمل باشد تا بتوانید پیش از این که لایه اول به طور کامل خشک شود، لایه دوم گچ را روی آن بکشید.
قدم 7: رفع ایرادات
وقتی گچکاری شما تمام شد، 20 دقیقه اجازه دهید تا گچ خشک شود. سپس با ماله روی دیوار بکشید تا برآمدگیها و ناهمواریهای روی سطح صاف شوند. اگر گچ شما کاملا خشک و سفت شده و نمیتوانید به راحتی آن را صاف کنید، زاویه ماله با سطح را افزایش بدهید. البته حواستان باشد که با لبهی ماله دیوار را خراش ندهید.
نکات گچ کاری
- برای مخلوط کردن آب و گچ بایستی گچ به آب اضافه شوند، نه آب به گچ.
- برای اینکه مطمئن شوید که گچ قوام آمده و آماده است، تکه چوبی را داخل ملات فرو کنید، اگر کچ در سر جای خود ماند و نیفتاد، ملات گچ شما آماده استفاده است.
- اگر گچ قسمتی زیاد شده، میتوانید به آن کمی آب اسپری کنید تا نرم شود و بتوانید راحتتر آن را صاف کنید.
- خشک شدن گچها چیزی بین 2 تا 5 روز طول میکشد؛ سعی کنید در این مدت به سطح گچها اصلا دست نزنید.
- در گچکاری سقف، اگر سقف کاذب با آهنکش، میلگرد و رابیتس است، برگههای رابیتس باید 2 لایه بسته شوند تا گچ دچار مشکل نشود.
- اگر لایههای گچ ما ضخیم باشند، سطح رویهی گچ خشک میشود اما لایههای درونی مرطوب میماند و همین امر باعث ترک خوردن گچ میشود.
- اگر نسبت آب به گچ زیاد باشد، بعد از این که گچ خشک شد ترک برمیدارد.
- در فصول سرد سال که دمای هوا زیر صفر درجه است، باید حواسمان باشد که ملات گچ یخ نزند.
- همیشه از گچهای تازه و با کیفیت برای گچکاری استفاده کنید. یکی از معروفترین انواع گچ، گچ سمنان است که میتوانید قیمت گچ سمنان را در سیوان لند مشاهده کنید.
ترمیم گچ کاری قدیمی دیوار
اگر قسمتهایی از دیوار آسیب دیده باشد، میتوان با گچکاری به راحتی آن را ترمیم. در مرحله اول باید سطحی که قصد داریم آن را گچ کاری کنیم، به خوبی تمیز کنیم. بعد از تمیز کردن سطح، بهتر است آن را مرطوب کنیم. مرطوب بودن باعث میشود که گچ جدید راحتتر به گچ قدیمی بچسبد.
علاوه بر مرطوب کردن سطح، بهتر است آن را خراش نیز بندازیم. خراش انداختن سطح قدیمی باعث میشود که گچ بهتر با آن درگیر شود.
جمع بندی
گچ کاری یکی از مراحل سفید کاری و نازک کاری ساختمان است. در این مقاله آموزشی جامع در مورد گچکاری ارائه کردیم و نکات مربوط به این کار را نیز بررسی کردیم.