راهنمای کامل هواگیری شوفاژ | علائم نیاز به هواگیری شوفاژ

هواگیری شوفاژ در منزل ممکن است یکی از اقداماتی باشد که در فصل سرما در جهت راستای تعمیرات رادیاتور شوفاژ صورت می‌گیرد. ممکن است با روشن کردن شوفاژ، با صحنه‌ای عجیب روبه رو شوید. رادیاتورها به‌طور کامل گرم نمی‌شوند و بخشی از آن‌ها سرد باقی می‌مانند. این اتفاق ناخوشایند می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد، اما یکی از رایج‌ترین آن‌ها وجود هوا در لوله‌ها و رادیاتورهای شوفاژ است.خبر خوب این است که رفع این مشکل چندان پیچیده نیست و خودتان به راحتی می‌توانید در منزل، هواگیری شوفاژ را انجام دهید. در این راهنمای جامع، قدم به قدم با مراحل هواگیری شوفاژ آشنا می‌شویم و نکات مهمی را برای انجام ایمن و اصولی این کار فرا می‌گیریم.

نشانه‌های نیاز به هواگیری شوفاژ چیست؟

نشانه‌های نیاز به هواگیری شوفاژ
نشانه‌های نیاز به هواگیری شوفاژ

هواگیری شوفاژ موضوع پیچیده و سختی نیست. حبس شدن هوا مانع از گردش آب گرم می‌شود به همین دلیل گرمای مطبوعی را در خانه احساس نمی‌کنیم. اولین قدم برای داشتن خانه‌ای گرم در فصل سرما، تشخیص مشکل است. چگونه بفهمیم که آیا به هواگیری شوفاژ نیاز داریم؟ چند نشانه‌ی کلیدی وجود دارد که به دادمان می‌رسد:

  • سرد شدن قسمتی از رادیاتور: یکی از بارزترین علائم وجود هوا در رادیاتور، سرد ماندن بخشی از آن است. در حالت عادی، رادیاتور باید به‌صورت یکنواخت داغ شود. اما اگر قسمتی از آن، خصوصا قسمت بالایی، سرد باقی بماند، به احتمال زیاد هوا درون رادیاتور حبس شده است.
  • صدای شرشر آب: آیا هنگام کارکردن سیستم گرمایش، صدایی شبیه به جریان آب از رادیاتورها می‌شنوید؟ این صدای ناخوشایند هم می‌تواند خبر از وجود هوا در لوله‌ها بدهد که نیاز به هواگیری شوفاژ است. جریان نامنظم آب به دلیل وجود حباب‌های هوا می‌تواند این صدا را ایجاد کند.
  • عدم گرمایش یکنواخت رادیاتورها: اگر متوجه شدید که رادیاتورهای خانه به طور یکسان گرم نمی‌شوند، زنگ خطر را به صدا درآورید! گرم نشدن یک یا چند رادیاتور می‌تواند به دلیل وجود هوا در آن‌ها باشد. بنابراین وقت هواگیری شوفاژ است.

اگر با هر یک از این نشانه‌ها مواجه شدید، وقت آن است که آستین‌ها را بالا بزنید و برای هواگیری شوفاژ اقدام کنید. نگران نباشید، این کار به تخصص خاصی نیاز ندارد و با کمی دقت و حوصله به راحتی قابل انجام است.

مقدمات لازم برای هواگیری شوفاژ

پیش از شروع فرایند هواگیری شوفاژ ، باید مقدمات لازم را فراهم کنیم. ابزار مورد نیاز برای این کار چندان پیچیده نیست و احتمالا همه‌ی آن‌ها را در منزل دارید.

ابزار مورد نیاز برای هواگیری شوفاژ 

  • تهیه حوله: اولین و مهم‌ترین ابزار، یک حوله هنگام باز کردن پیچ هواگیری، ممکن است مقداری آب خارج شود. برای جلوگیری از خیس شدن کف و فرش، قرار دادن حوله زیر رادیاتور ضروری است.
  • سطل زباله کوچک: احتمالا هنگام خروج هوا، آب همراه با آن خارج می‌شود. برای جمع‌آوری این آب و جلوگیری از ریخت و پاش، داشتن یک سطل زباله کوچک در زیر رادیاتور کارآمد است.
  • آچار مخصوص هواگیری: معمولا روی رادیاتورها، یک شیر هواگیری کوچک وجود دارد. برای باز و بسته کردن این شیر، به یک آچار مخصوص هواگیری نیاز دارید. این آچار را می‌توانید به راحتی از ابزار فروشی‌ها تهیه کنید. در صورتی که چنین آچاری در دسترس ندارید، می‌توانید از یک پیچ‌گوشتی تخت هم استفاده کنید، اما دقت کنید که اندازه آن مناسب باشد و به پیچ هواگیری آسیبی وارد نکند.

مراحل هواگیری شوفاژ

مراحل هواگیری شوفاژ
مراحل هواگیری شوفاژ

حالا که با ابزار مورد نیاز آشنا شدیم، به سراغ مراحل اصلی هواگیری شوفاژ می‌رویم. این مراحل را با دقت و به ترتیب انجام دهید تا با خیال راحت، هوای مزاحم را از سیستم گرمایش خود خارج کنید.

  1. خاموش کردن سیستم گرمایش

اولین و مهم‌ترین قدم، خاموش کردن سیستم گرمایش است. برای اطمینان خاطر، پیشنهاد می‌کنیم ترموستات را روی حداقل دما قرار دهید و سپس دیگ بخار یا پکیج را خاموش کنید. فراموش نکنید که صبر کنید تا رادیاتورها کاملا خنک شوند. ایمنی، اولویت اصلی ماست و هرگز نباید با سیستم گرمایش داغ کار کنید.

  1. تشخیص رادیاتور سرد

حالا که سیستم گرمایش خاموش است، به سراغ رادیاتورهایی بروید که به درستی گرم نمی‌شوند. همانطور که قبلا گفتیم، سرد بودن قسمتی از رادیاتور، یکی از نشانه‌های اصلی وجود هواست. رادیاتوری را که مشکوک به وجود هوا در آن هستید، انتخاب کنید.

  1. قرار دادن حوله زیر رادیاتور

همانطور که در بخش مقدمات اشاره کردیم، احتمالا هنگام باز کردن پیچ هواگیری، مقداری آب خارج می‌شود. برای جلوگیری از خیس شدن کف و فرش، حتما حوله را زیر رادیاتور پهن کنید. بهتر است حوله را تا بزنید تا قدرت جذب بیشتری داشته باشد.

  1. باز کردن پیچ هواگیری

محل قرارگیری پیچ هواگیری معمولا در قسمت بالایی رادیاتور است. این پیچ معمولا به شکل یک شیر کوچک با شیار است که با آچار مخصوص یا پیچ‌گوشتی قابل باز شدن است. با احتیاط، پیچ هواگیری را به صورت نیمه باز کنید. نیازی به باز کردن کامل پیچ نیست، زیرا خروج مقدار کمی هوا برای خارج کردن کل حبس شده در رادیاتور کافی است.

  1. خروج هوا و آب

هنگام باز کردن پیچ هواگیری، ابتدا صدای خروج هوا را خواهید شنید. این صدا نشان می‌دهد که کار را به درستی انجام داده‌اید و هوا در حال خارج شدن است. پس از خروج هوا، احتمالا مقداری آب نیز همراه با آن خارج می‌شود. به همین دلیل است که قرار دادن حوله در زیر رادیاتور اهمیت دارد. به خروج هوا و آب تا زمانی که جریان آب به صورت یکنواخت و بدون هوا درآید، ادامه دهید.

  1. بستن پیچ هواگیری

پس از اینکه خروج هوا متوقف شد و جریان آب به صورت یکنواخت درآمد، باید پیچ هواگیری را به آرامی ببندید. دقت کنید که پیچ را بیش از حد سفت نکنید، زیرا ممکن است به رزوه‌های آن آسیب برسد. در صورت نیاز، از یک پارچه برای بستن بهتر پیچ استفاده کنید.

  1. تکرار مراحل برای رادیاتورهای دیگر

حالا که با موفقیت هواگیری یک رادیاتور را انجام دادید، نوبت رادیاتورهای دیگر است. مراحل ذکر شده را برای تمام رادیاتورهایی که به درستی گرم نمی‌شوند، تکرار کنید. فراموش نکنید که قبل از هواگیری هر رادیاتور، حوله را زیر آن قرار دهید.

نکات مهم در هواگیری شوفاژ

انجام اصولی و ایمن هواگیری شوفاژ، چند نکته‌ی کلیدی دارد که به شما در داشتن فرایندی موفق کمک می‌کند:

  1. فشار سیستم گرمایش

پیش از شروع هواگیری، فشار سیستم گرمایش را بررسی کنید. معمولا روی پکیج یا دیگ بخار، یک فشارسنج وجود دارد که میزان فشار آب را نشان می‌دهد. فشار ایده‌آل سیستم گرمایش، بین 1 تا 1.5 بار است. اگر فشار کمتر از این مقدار باشد، ممکن است هواگیری به درستی انجام نشود. در صورتی که فشار پایین است، باید قبل از هواگیری، سیستم را با آب پر کنید (معمولا روی پکیج، یک شیر پرکن وجود دارد).

  1. احتیاط در باز و بسته کردن پیچ

دقت کنید که پیچ هواگیری را بیش از حد باز نکنید. همانطور که گفتیم، خروج مقدار کمی هوا برای خارج کردن کل هوای حبس شده کافی است. باز کردن بیش از حد پیچ می‌تواند منجر به خروج مقدار زیادی آب شود که هم می‌تواند باعث خیس شدن و ریخت و پاش شود و هم از اتلاف انرژی جلوگیری می‌کند. همچنین، هنگام بستن پیچ نیز احتیاط کنید که بیش از حد سفت نشود.

  1. هواگیری مجدد پس از چند روز

ممکن است پس از هواگیری اولیه، هنوز مقداری هوا در سیستم باقی مانده باشد. برای اطمینان از خروج کامل هوا، پیشنهاد می‌کنیم چند روز بعد، مجددا مراحل هواگیری را برای تمام رادیاتورها تکرار کنید.

چه زمانی با متخصص تماس بگیریم؟

چه زمانی به متخصص هواگیری شوفاژ نیاز است؟

در اغلب موارد، با کمی دقت و حوصله می‌توانید به راحتی در منزل، هواگیری شوفاژ را انجام دهید. اما در برخی شرایط خاص، بهتر است با یک متخصص تاسیسات تماس بگیرید:

  • نشتی شدید آب: اگر هنگام باز کردن پیچ هواگیری، با نشتی شدید آب مواجه شدید، بلافاصله سیستم گرمایش را خاموش کرده و با یک متخصص تماس بگیرید. نشتی آب می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد و نیاز به بررسی و تعمیر حرفه‌ای دارد.
  • باز نشدن پیچ هواگیری: ممکن است به دلیل زنگ زدگی یا رسوب گرفتگی، پیچ هواگیری به سختی باز شود و یا اصلا باز نشود. در این شرایط، تلاش برای باز کردن اجباری پیچ می‌تواند باعث شکستن آن شود. بهتر است با یک متخصص تماس بگیرید تا با ابزار مناسب، پیچ هواگیری را باز کرده و در صورت نیاز، آن را تعویض کند.

با رعایت نکات ذکر شده در این راهنما، می‌توانید به راحتی در منزل، هواگیری شوفاژ را انجام دهید و از گرمای مطبوع در فصل سرما لذت ببرید. فراموش نکنید که در صورت بروز هرگونه مشکل و یا برای اطمینان بیشتر، همیشه می‌توانید با یک متخصص تاسیسات مشورت کنید.

نکات تکمیلی برای داشتن خانه‌ای گرم‌تر

با رعایت نکات زیر، علاوه بر هواگیری منظم، می‌توانید عملکرد سیستم گرمایش را بهبود ببخشید و از گرمای مطبوع‌تری در فصل سرما لذت ببرید:

  • عایق‌کاری خانه: یکی از مهم‌ترین عوامل در صرفه‌جویی مصرف انرژی و گرم نگه‌داشتن خانه، عایق‌کاری مناسب است. عایق‌کاری دیوارها، سقف، و کف می‌تواند از خروج گرما جلوگیری کند و در نتیجه، نیاز به استفاده‌ی مداوم از سیستم گرمایش را کاهش دهد.
  • پاک‌سازی رادیاتورها: گرد و غبار و آلودگی می‌توانند بر روی رادیاتورها جمع شوند و مانع از انتقال موثر گرما به محیط شوند. توصیه می‌شود حداقل سالی یک بار، رادیاتورها را با یک جاروبرقی یا پارچه‌ی مرطوب تمیز کنید. فراموش نکنید که در هنگام تمیز کردن، سیستم گرمایش خاموش باشد.
  • تنظیم دمای ایده‌آل: تنظیم دمای مناسب برای خانه، نقش مهمی در صرفه‌جویی در مصرف انرژی دارد. دمای ایده‌آل برای فصل سرما بین 18 تا 21 درجه سانتی‌گراد است. با کمی کاهش دما، می‌توانید بدون تاثیر منفی بر آسایش، در مصرف انرژی صرفه‌جویی کنید.
  • استفاده از فن‌ها: استفاده از فن‌های سقفی در حالت چرخش معکوس (پادساعت) می‌تواند به توزیع یکنواخت گرما در فضا کمک کند. این کار باعث می‌شود تا از گرمای موجود در نزدیکی سقف، به‌صورت بهتری استفاده شود.

با بکارگیری این نکات در کنار هواگیری منظم شوفاژ، می‌توانید خانه‌ای گرم و دنج برای خود و خانواده‌تان در فصل سرما فراهم آورید. فراموش نکنید که صرفه‌جویی در مصرف انرژی، علاوه بر کاهش هزینه‌ها، نقش مهمی در حفظ محیط زیست نیز دارد.

سوالات متداول هواگیری شوفاژ 

  1. هر چند وقت یکبار باید شوفاژ را هواگیری کنیم؟

توصیه می‌شود حداقل سالی یک بار، قبل از شروع فصل سرما، هواگیری شوفاژ را انجام دهید. همچنین، اگر در طول فصل سرما با نشانه‌هایی مانند سرد شدن قسمتی از رادیاتور یا صدای شرشر آب مواجه شدید، باید مجددا هواگیری را انجام دهید.

  1. آیا می‌توانم از هر نوع آچاری برای باز کردن پیچ هواگیری استفاده کنم؟

بهتر است از آچار مخصوص هواگیری استفاده کنید که به راحتی از ابزار فروشی‌ها قابل تهیه است. این آچار به گونه‌ای طراحی شده که به درستی با شیارهای پیچ هواگیری هماهنگ شود و احتمال آسیب به پیچ را کاهش می‌دهد. اگر آچار مخصوص ندارید، می‌توانید با احتیاط از یک پیچ‌گوشتی تخت که اندازه مناسبی داشته باشد، استفاده کنید.

  1. چه عواملی باعث می‌شود هوا در رادیاتورها حبس شود؟

دلایل مختلفی می‌توانند منجر به وجود هوا در رادیاتورها شوند، از جمله:

  • پر کردن ناقص سیستم گرمایش با آب در ابتدای فصل سرما
  • ایجاد نشتی در سیستم و ورود هوا به آن
  • جریان نامناسب آب در لوله‌ها به دلیل رسوب گرفتگی
  1. آیا هواگیری شوفاژ خطری دارد ؟

خیر، هواگیری شوفاژ در صورتی که با دقت و طبق مراحل ذکر شده انجام شود، خطری ندارد. فقط فراموش نکنید که قبل از شروع کار، سیستم گرمایش را خاموش کرده و صبر کنید تا رادیاتورها کاملا خنک شوند.

  1. در صورت بروز نشتی شدید آب هنگام هواگیری، چه کار کنم ؟

اگر با نشتی شدید آب مواجه شدید، بلافاصله سیستم گرمایش را خاموش کرده و شیر اصلی را ببندید. با یک متخصص تاسیسات تماس بگیرید تا مشکل را بررسی و برطرف کند.

      6. چه زمانی باید شوفاژ را هواگیری کنیم؟

قبل از شروع فصل سرما: توصیه می‌شود حداقل سالی یک بار، قبل از شروع فصل سرما، هواگیری شوفاژ را انجام دهید.

هنگام مشاهده علائم: همچنین، اگر در طول فصل سرما با نشانه‌هایی مانند سرد شدن قسمتی از رادیاتور یا صدای شرشر آب مواجه شدید، باید مجددا هواگیری را انجام دهید.

       7.علائم نیاز به هواگیری شوفاژ چیست؟

سرد شدن قسمتی از رادیاتور: اگر بخشی از رادیاتور گرم نباشد، احتمالا هوا در آن قسمت محبوس شده است.

صدای شرشر آب: شنیدن صدای شرشر آب از داخل رادیاتور، می‌تواند نشان‌دهنده وجود هوا در سیستم باشد.

کاهش گرمای کلی منزل: اگر به طور کلی گرمای منزل شما کم شده باشد، یکی از دلایل می‌تواند وجود هوا در شوفاژها باشد.

       8. نکات مهم در هنگام هواگیری شوفاژ چیست؟

  • احتیاط در باز و بستن پیچ: دقت کنید که پیچ هواگیری را بیش از حد باز نکنید و هنگام بستن آن نیز احتیاط کنید که بیش از حد سفت نشود.
  • فشار سیستم گرمایش: قبل از شروع هواگیری، از تنظیم بودن فشار سیستم گرمایش مطمئن شوید.
  • هواگیری مجدد: ممکن است پس از هواگیری اولیه، هنوز مقداری هوا در سیستم باقی مانده باشد. برای اطمینان از خروج کامل هوا، پیشنهاد می‌کنیم چند روز بعد، مجددا مراحل هواگیری را برای تمام رادیاتورها تکرار کنید.

کلام پایانی

هواگیری شوفاژ، یک کار نسبتا ساده است که با کمی دقت و آگاهی می‌توانید به راحتی در منزل انجام دهید. با انجام منظم این کار، راندمان سیستم گرمایش را بالا می‌برید و از گرمای مطبوع و یکنواخت در تمام رادیاتورها بهره مند می‌شوید. علاوه بر این، هواگیری شوفاژ به موقع می‌تواند از مصرف بی‌رویه‌ی انرژی جلوگیری کند و در نتیجه، باعث صرفه‌جویی در هزینه‌های انرژی شما شود.

شما می‌توانید برای اطلاع از روند خرید شوفاژ و یا مشاوره رایگان خرید مصالح و تاسیسات ساختمانی با کارشناسان فروش سیوان لند در تماس باشید. اگر تامین کننده یا فروشنده وسایل سرمایشی و گرمایشی و یا سایر مصالح و تجهیزات ساختمانی هستید؛ ما آماده یک همکاری گرم و صمیمانه و ایجاد فروشگاه اختصاصی شما در بازر بزرگ انلاین سیوان لند هستیم.

به این نوشته امتیاز دهید !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *